Zonnecellen

Power Research Electronics B.V. 30 jaar innovatie

Power Research Electronics is in 1984 opgericht door Jan Wanner. Wanner begon zijn carrière bij Philips Telecom Hilversum en werkte later bij KRP en Blessing. In 1988 werd PRE een BV. Het bedrijf deed veel ontwikkelwerk voor derden, waaronder Mastervolt, het bedrijf waar Jos Schijffelen en Menno Kardolus toen werkzaam waren. Jos en Menno besloten PRE over te nemen van Jan in 2002. Niet veel later treden Mark Groninger en Erik van Beusekom toe tot PRE en het in 2012 opgerichte LEDdriven.

Power Research Electronics wordt tegenwoordig afgekort tot PRE. Power Developers wordt toegevoegd om de innovatiekracht van het bedrijf te tonen. De laatste jaren groeit het bedrijf snel en op dit moment telt het bedrijf 65 medewerkers, verdeeld over locaties in Breda en Moldavië. De toekomst voor PRE en dochter LEDdriven ziet er rooskleurig uit.


Sterke groei
De sterke groei van PRE is goed te zien aan de vestigingslocatie. In 2002 was PRE nog gevestigd in een oud postkantoor in Dost. De 4 personeelsleden hadden 50m2 om hun werkzaamheden uit te voeren. Het huidige pand in Breda is 1600m2 groot en hier werken 35 mensen. Naast ontwikkeling en officewerkzaamheden vindt hier ook gedeeltelijk de productie plaats. Daarnaast zijn er bij de PRE spinoff Blacksea EMS Srl in Moldavië op dit moment 30 personen werkzaam. Blacksea EMS is gespecialiseerd in de productie van Charger Modules en LED drivers.


Verandering van Businessmodel
De sterke groei is mede te danken aan de verandering van het business model. De vermogenselektronica specialisten van PRE werden in het verleden door klanten als bijvoorbeeld Philips ingehuurd om voor hun te ontwikkelen. De kennis en ervaring van het nieuwe team maakte het mogelijk om op grote schaal producten te produceren en toe te leveren. Van begin tot eind neemt PRE de verantwoordelijkheid voor het ontwikkelde product. Daarnaast wordt IP steeds belangrijkerDe afgelopen jaren werkt PRE steeds meer met een licentiemodel. De klanten betalen niet voor de ontwikkeling maar per afgenomen product of module. Dit doet PRE bij toepassingen waarbij de vermogenselektronica dominant is voor het succes van het product. Zo zit de vermogenselektronica bijvoorbeeld in de zonne-energie converters van een grote Duitse solarfabrikant. Het licentiemodel wordt ook toegepast door de spinoff LED driven. De in 2010 gestarte spinoff richt zich volledig op vermogenselektronica bij LED toepassingen.


EV Charging Solutions
Sinds 2009 is PRE ook actief in de markt voor het laden van elektrische auto’s. Dit bleek een goede zet. PRE ontwikkelt en produceert power modules voor bedrijven die elektrische laadpalen maken. In een groot deel van de DC (snel)laadpalen in Europa zit technologie van PRE. Op dit moment biedt PRE vier standaard modules aan voor zowel DC snelladen vanuit het net, DC laden vanuit een batterij en V2X (bidirectioneel laden). De standaard producten kunnen uiteraard ook op maat gemaakt worden. Deze eigen producten zijn een belangrijke reden geweest om een eigen productiefaciliteit in Moldavië op te starten. Met een eigen productportfolio en een eigen productiefaciliteit begint PRE zich zelf steeds meer als een OEM te gedragen, waarbij de focus ligt op innovatie en kwaliteit.


Toekomst

Voor PRE ziet de toekomst er goed uit. PRE heeft zich de laatste jaren gefocust op elektrisch vervoer en duurzame energie. De verwachting is dat er in deze markten de komende jaren veel gaat veranderen. PRE wil zich in deze markten blijven onderscheiden met baanbrekende innovaties. Deze innovaties komen tot stand met de eigen engineers maar zeker ook in samenwerking met de universiteiten. Het is de verwachting dat de goede samenwerking met de universiteiten verder wordt geïntensiveerd. De afgelopen 30 jaar is PRE organisch gegroeid maar alles staat klaar om een groeispurt te maken. Het doel van PRE is en blijft een innovatieve en betrouwbare technologie partner te zijn voor OEM’s en dienstverleners in de duurzame energiemarkt.

« Terug