Windmolens

PRE sponsort charger Formula Student Team Delft

Al enkele jaren sponsort PRE het Formula Student Team Delft (DUT). Ook dit jaar steunt PRE het team bij het bouwen van de elektrische racewagen. Steun die ze goed kunnen gebruiken! Het team heeft de lat hoog gelegd dit jaar door de auto compleet te veranderen, wereldkampioen te willen worden en daarnaast ook nog een driverless auto te ontwikkelen (hierover later meer). PRE sprak met teammanager Jelmer Blom.

Het doel van 2019
Dit jaar zijn er zo’n 75-80 studenten bij het team betrokken. Ieder jaar is het belangrijkste doel van het Formula Student Team Delft om deze studenten op te leiden tot betere engineers. Uiteindelijk willen ze ook gewoon winnen. Jelmer Blom: “Als team willen we het hoogste bereiken en dat is wereldkampioen worden. We doen mee aan drie wedstrijden en de laatste wedstrijd van het seizoen (28 juli – 1 augustus op de Red Bull Ring in Oostenrijk) is de belangrijkste. Deze wedstrijd is het officieuze wereldkampioenschap en het winnen van deze wedstrijd is ons doel.”

Volledig nieuw design

Maar wereldkampioen worden, is zeker geen uitgemaakte zaak. Het team behoort al jaren tot de wereldtop en beschikt over een van de beste auto’s. Omdat de concurrentie steeds dichterbij komt, is er dit jaar gekozen voor een compleet nieuw design. Jelmer Blom:” De afgelopen jaren werkten we met een baseline aanpak. Dit hield in dat het bestaande design de basis was. Elementen werden er uitgelicht en alleen wanneer aangetoond werd dat het nieuwe design beter was dan het oude, werd de aanpassing doorgevoerd. Dit jaar hebben we gekozen voor een compleet nieuw design waarbij de beste aerodynamica het uitgangspunt is. In theorie levert dit een winst van 20% op. Om meer ruimte te creëren voor de vleugels verandert het totale chassis. Door het aanpassen van de afmetingen verandert alles in de auto inclusief de accu en alle elektronica.”

PRE sponsor van de charger
PRE levert de accu charger. Joshua Jones, graduate student bij PRE power developers en oud-lid van het Formula Student Team is verantwoordelijk voor de engineering van de charger. Joshua legt uit: “Deze charger moet er voor zorgen dat de accu (600V) binnen een uur weer opgeladen is. Het team maar zeker ook de organisatie [van de driverless competitie, red.] stelt strenge eisen aan de charger. Zo moet deze via CANBus communiceren met het Battery Management System (BMS). Het BMS balanceert intern de cellen en geeft door hoeveel vermogen er geleverd moet worden en wat de state-of-charge is. De charger moet ook voldoen aan de veiligheidsnormen. Het geïntegreerde interlock systeem zorgt ervoor dat alles stopt wanneer er een foutmelding is. Ook moet de charger continu de elektrische scheiding tussen de hoogspanningslijnen in het chassis monitoren. Als laatste is er nog een zeer praktische eis: de charger moet ook op een karretje passen.”

Perfecte charger
Formula Student Team Delft en PRE power developers werken nu al enige jaren samen en deze samenwerking bevalt heel goed. Jelmer Blom: ”De charger is voor ons een cruciaal onderdeel. PRE denkt met ons mee en zorgt voor kwaliteit. Voor dat we racen, vinden er altijd uitgebreide veiligheidscontroles plaats ‘Scrutineering’. Het is nog niet voorgekomen dat er problemen waren met de accu en de charger.”

 

PRE Power Developers
Minervum 7073
4817 ZK Breda 
The Netherlands
www.pr-electronics.nl

Formula Student Team Delft
Stevinweg 1
2628 CN Delft
The Netherlands
www.fsteamdelft.nl

« Terug