Zonnecellen

Ultra Fast Charging

Tijdens het reizen willen mensen ze snel mogelijk hun auto laden en zo min mogelijk wachten. Hierdoor ontstaat er vraag naar Ultra snel laden. Er zijn al Fast chargers van 350kW die met 10 minuten laden er voor zorgen dat een Battery Electric Vehicle (BEV) weer 200 kilometer kan rijden. De verwachting is dat vraag en aanbod van deze Ultra Fast Chargers de komende jaren sterk gaat toenemen. Zeker langs de snelwegen.

Design challenges bij een Ultra Fast Charger – HPC (High power converter)
Om heel snel te laden, moet er meer vermogen komen. Het verhogen van het vermogen is eenvoudig maar het is de batterij die bepaalt hoe snel er geladen mag worden. In de praktijk hangt dat onder andere af van de temperatuur van de batterij (niet te warm, niet te koud) en van de volheid van de batterij (SOC – state of charge). Op de site van FastNed is dit goed uitgelegd en grafisch weergegeven.
Wat opvalt is dat veel auto’s alleen maximaal vermogen accepteren als de accu onder de 40% SOC is. Daarboven neemt het laadvermogen af. Boven de 80% SOC heeft snel laden sowieso geen toegevoegde waarde.Een goede ontwikkeling is de Audi E-tron, die bijna continu 150kW kan accepteren.
Daarnaast bepaalt de kabel en de plug wat de maximale stroom kan zijn. De standaard CCS2 kabel kan maximaal 200A laden. Omdat de meeste EV-batterijen een spanning van 400V DC hebben, resulteert dat een maximaal vermogen van ongeveer 80kW.
Voor een hogere laadsnelheid dan 80kW is dus een kabel nodig die meer dan 200A DC kan laden. Deze kabels zijn meestal vloeistof-gekoeld.  Kijk voor meer informatie op de site van bijvoorbeeld Phoenix Contact.

Conclusie
De laadsnelheid in kW hangt af van de EV-batterij, de SOC van de EV-batterij, van het laadstation met bijbehorende DC-laadkabel.

PRE Charger Modules en Engineering Services
Speciaal voor Ultra Fast Chargers heeft PRE Power Developers de 25kW DC/DC charger module ontwikkeld. Het vermogen van deze module kan zowel parallel of in serie worden geschakeld tot 1000 V. Chargers die met modules werken, hebben een zeer grote betrouwbaarheid en een zeer hoge up-time.

Daarnaast biedt PRE ook design services aan. PRE heeft de kennis in huis om een complete charger te ontwikkelen, die voldoet aan de hoogste standaarden, normen en regelgeving.

Links
Ultra Fast Charging Producten
Ultra Fast Charging Engineering Services

« Terug